Din cuprinsul articolului
Viața neștiută a vidrelor. Vidra este cel mai mare membru al familiei nevăstuicilor. Spre deosebire de alte nevăstuici, vidrele sunt semi-acvatice.
Treisprezece specii de vidre alunecă pe malurile râurilor, jonglează cu pietre și plutesc pe spate în bazinele hidrografice de pe cinci continente. Toate speciile de vidre apar pe Lista roșie a speciilor amenințate și doar una dintre ele este inclusă pe lista „cel mai puțin îngrijorătoare”. Iată 5 lucruri mai puțin știute despre aceste mamifere fascinante.
Vidrele de mare, în special mamele și puii, se țin uneori de lăbuțe în timp ce plutesc pe spate. Acest fapt împiedică vidrele să se îndepărteze una de cealaltă și de sursa lor de hrană în timp ce dorm.
De asemenea, ele dorm înfășurate în fire lungi de alge, ca o pătură. Algele acționează ca o ancoră și le împiedică să plutească în largul oceanului. Când un pui este mic, mama îl ține pe burtă pentru a-l împiedica să plutească.
Viața neștiută a vidrelor: Vidrele de mare au cea mai groasă blană din lume
Vidrele de mare nu au doar cea mai densă blană dintre toate vidrele – ele au cea mai densă blană dintre toate animalele. Vidrele au până la 2,6 milioane de fire de păr pe centimetru pătrat. Asta înseamnă că este de aproximativ o mie de ori mai densă decât părul uman. Această blană groasă este necesară deoarece vidrele sunt singurele mamifere marine care nu au un strat de untură pentru izolare. Ele se bazează pe blană pentru a prinde un strat de aer pe suprafața pielii. Iar blana lor este perfect concepută pentru a face acest lucru, deoarece este densă și țepoasă. Acest aer are efectul secundar, uneori nedorit, de a le face foarte plutitoare. Ocazional, o vidră trebuie să se agațe de o piatră sau de niște alge pentru a rămâne scufundată în timp ce înoată.
Toate vidrele mănâncă zilnic 20-33% din greutatea lor corporală. Ele petrec în jur de cinci ore pe zi căutând hrană. Își înghesuie prada în buzunarele de piele liberă de sub brațe și folosesc pietre ca instrumente pentru a deschide crustaceele. Apetitul mare al vidrelor protejează pădurile de alge prin consumul de arici de mare. Fără vidre de mare, populația de arici ar crește vertiginos și ar distruge habitatul pădurilor de alge.
Dintre cele 13 specii de vidre, IUCN enumeră cinci specii ca fiind pe cale de dispariție. Alte cinci ca sunt amenințate și două sunt vulnerabile. Doar vidra de râu din America de Nord este o specie care prezintă cel mai puțin îngrijorare.
Există numeroase amenințări la adresa vidrelor. Printre acestea se numără în principal poluarea, distrugerea habitatului, pescuitul excesiv și braconajul. De asemenea, acestea pot fi rănite prin încurcarea în plase și alte unelte de pescuit ilegale.
Se crede că deversările de petrol reprezintă cea mai mare amenințare din cauza apropierii vidrelor de mare de rutele principale ale petrolierelor. Dar și a riscului la hipotermie în cazul în care blana lor intră în contact cu petrolul.
Totodată, un parazit al pisicilor, numit toxoplasmoză, reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru aceste creaturi. Prezent în fecalele pisicilor, acesta pătrunde în căile navigabile prin intermediul scurgerilor și al nisipului pentru pisici care este aruncat în apă.
Prezența unei populații sănătoase de vidre indică un bazin hidrografic sănătos. Dispariția vidrelor este o dovadă a poluanților, a fragmentării habitatului sau a pierderii prăzii din cauza distrugerii habitatului. Lipsa prăzii este foarte dăunătoare din cauza nevoilor calorice ridicate. În acest caz, vidrele pot emigra pentru a găsi hrană, conform treehugger.com
Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…
Cumpărarea și alegerea unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…
De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…
Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…
Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…
Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…