Din cuprinsul articolului
Este vorba mai degrabă de ceea ce pisica ta percepe că are nevoie sau că își dorește. Atunci când felinele noastre se comportă brusc ciudat în preajma unui alt animal sau a unui nou bebeluș în casă, este prea ușor să ne întrebăm: „Pisicile devin geloase?”.
Ei bine, nu chiar, spune Mary Molloy, CPDT-KA, consultant în comportamentul pisicilor la Behavior Vets of NYC. Este vorba mai degrabă despre faptul că felina observă că nu primește ceea ce își dorește sau că o altă creatură are ceea ce își dorește.
Ce spun experții în comportamentul pisicilor
„Experții identifică gelozia ca fiind o emoție complexă, la fel ca empatia și durerea”, mai adaugă Maryy Molly, expert în comportamentul pisicilor.
„Oamenii pot într-adevăr să se gândească la un acces de gelozie până la punctul de obsesie, în timp ce pisicile trăiesc în momentul respectiv”, potrivirt dailypaws.com.
Așadar, s-ar putea să antropomorfizăm puțin dacă spunem că o pisică este geloasă când, de fapt, ea vrea doar ceva.
Pisicile devin geloase?
Unele studii indică faptul că multe necuvântătoare, în special animalele de companie, sunt pe deplin capabile să experimenteze empatie și suferință. Așa că este de înțeles că natura râvnită a geloziei umane nu este complet în afara domeniului de posibilitate și pentru feline.
Dacă observă că acordați mai multă atenție câinelui și îi dați gustări sau că aveți în poală un om micuț care miroase ciudat, în mintea lor, în acel moment, „‘Vreau lucrul pe care îl au ei!’ este foarte mult în repertoriul emoțional al unei pisici”, spune Molloy.
Va deveni pisicuța ta resentimentară sau amară, așa cum fac adesea oamenii când „monstrulețul” cu ochi verzi își ridică capul urât? Nu, dar s-ar putea să acționeze în alte moduri pentru a încerca să vă spună că este nemulțumit de situația actuală.
Semne de gelozie la pisici
Molloy spune că atunci când pisica ta vede că un alt animal de companie primește ceva ce ea își dorește și nu primește, ar putea de fapt să încerce să intimideze acea creatură pentru a renunța la acel lucru.
De asemenea, și-ar putea demonstra frustrarea mușcându-te pe tine sau pe celălalt animal sau mieunând mai mult decât de obicei atât în acel moment, cât și pe parcursul zilei și al nopții.
Pisica ta devine geloase pe alte feline?
Uneori, mai ales dacă percepe că i se acordă mai multă atenție unui nou pisoi, de exemplu, sau în gospodăriile cu mai multe feline. La urma urmei, nu există prea mult loc pe cel mai înalt pervaz al copacului pentru pisici.
Ca urmare, anxietatea și stresul său ar putea fi mai accentuate, astfel încât este posibil să observați comportamente adverse suplimentare, cum ar fi:
Pulverizarea și marcarea teritoriului; Dormitul în litiera lor;Lupta pentru mâncare sau alte resurse
Este de înțeles că pisica ta vrea să domine în rândul altor feline, dar oare mustăcioasele devin geloase și pe căței? Este posibil, mai ales dacă nu au fost prezentați corespunzător. Un indiciu, spune Molloy, este atunci când pisicile se plasează între stăpânul lor și câinele care primește dulciuri.
Alte semne de gelozie pe care le poate manifesta pisica
De asemenea, ele ar putea să lovească mai frecvent puiul sau să aleagă să se ascundă ori de câte ori sunt aproape, împreună cu comportamentele menționate mai sus.
Pisicile devin geloase pe bebeluși?
Adesea, este vorba mai puțin de gelozie și mai mult de faptul că animăluțul tău este pur și simplu nedumerit de mirosurile ciudate, sunetele neobișnuite și mișcările neașteptate care vin de la această creatură necunoscută din casă. Schimbarea drastică a rutinei afectează, de asemenea, pisica dumneavoastră.
Pe măsură ce vă adaptați, ajutați-vă și mustăcioasa să se adapteze. Păstrați-i programul de hrănire, respectați orele de joacă regulate și oferiți-i o mulțime de oportunități subtile de a vă cunoaște copilul puțin câte puțin, pe măsură ce se simte confortabil.
Stați liniștiți, probabil că se vor îmbrățișa împreună în scurt timp. Iată mai multe sfaturi pentru a face cunoștință cu pisica copilului dumneavoastră.
Cum să previi gelozia la pisici
„A da pisicii posibilitatea de a alege și de a decide în ceea ce privește interacțiunile dintre pisică și om este crucial pentru a construi încrederea și bunăstarea pisicii”, spune Molloy. Creați o bază de siguranță, având grijă să faceți lucrurile așa cum îi plac pisicii dumneavoastră, cum ar fi mângâierea adecvată, observând mesajele pe care le transmite prin limbajul trupului și respectându-i limitele.
Acest lucru este valabil și pentru interacțiunile lor cu alte animale. „Fiți conștienți de faptul că puteți oferi unui animal de companie ceva ce pisica și-ar dori și asigurați-vă că își primesc partea lor”, adaugă expertul în comportamentul felin. „Acest lucru este deosebit de important în gospodăriile cu mai multe pisici, unde disputele privind resursele pot provoca lupte serioase”, mai precizează Molloy.
În cele din urmă, planificați o varietate de activități de îmbogățire mentală și fizică pentru a vă ajuta pe dumneavoastră și pe pisica dumneavoastră să vă legați și mai mult. Procedând astfel, pisicuței tale nu-i va păsa ce bunătăți îi arunci câinelui – va avea încredere în dragostea pe care o împărtășiți unul cu celălalt.