Din cuprinsul articolului
Specia de furnici care își decorează cuibul cu craniile adversarilor uciși, ale altor furnici pe care le-a omorât, este studiată cu minuțiozitate de către cercetători. Dacă acest lucru nu a fost suficient de bizar, mai aflăm și că oamenii de știință au descoperit că își ucide inamicii imitându-i, apoi stropindu-i cu acid, pentru a-i putea imobiliza.
Habitatul său se găsește în zona sud-estică a Statelor Unite, în special, în Florida, cât și în părți din Alabama și Georgia.
Furnica a fost obiectul unor studii vreme de 60 de ani
Odată cu descoperirea sa de către cercetători, furnica, numită Formica Archboldi, i-a lăsat cu gura căscată când au observat cum cuiburile acestei specii de insecte erau pline de capete decapitate ale furnicilor cu fălci capcană, din genul Odontomachus, cunoscute ca fiind cei mai de temut prădători, astfel că, la început, cercetătorii au crezut că furnicile din Florida s-au mutat în fostele cuiburi de furnici-capcană.
Potrivit teoriilor alternative, speciile de furnici care își decorează cuibul cu craniile adversarilor uciși, cunoscută și ca furnicile din Florida, un fel de prădător specializat care vânează furnici capcană.
Modalitatea de atac a furnicilor colecționare de cranii
Într-un studiu publicat în revista Insectes Sociaux, Adrian Smith, de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, a analizat acum ce se întâmplă atunci când furnicile de Florida atacă furnicile cu fălci capcană.
El a descoperit că furnicile din Florida imită chimic furnica cu fălci capcană, făcând ca un strat de ceară care acoperă suprafața furnicii să fie același cu ceara care acoperă victima sa și care degajă un miros ce atrage prada sa.
Furnica folosește un acid pentru a imobiliza adversarul
Imaginile filmate în timp au arătat apoi ce s-a întâmplat în continuare. Furnica din Florida a stropit furnica capcană cu acid formic pentru a o imobiliza. Aceste creaturi proaspăt ucise sunt apoi târâte în cuib și dezmembrate.
„Acest comportament duce la prezența în colonia lor a unor căpățâni de furnici capcană, așa cum a fost raportat pentru această specie în notele de teren din ultimii 60 de ani”, se arată în studiu.
Smith a declarat pentru Newsweek: „Unele specii de furnici au grămezi de oseminte în cuiburi, în timp ce altele le aruncă în afara cuibului.”
Smith nu a stabilit o legătură între mimetismul chimic și comportamentul prădător al furnicii de Florida, dar a spus că mimetismul chimic este o tactică asociată cu paraziții sociali – o specie care invadează și profită de alte specii.
„De obicei, aceste specii folosesc mimetismul chimic pentru a evita detectarea și agresiunea din partea speciei lor țintă”, a mai precizat el. „Ceea ce este ciudat la acest caz de mimetism chimic este că această specie de furnici archboldi este una neparazită. Experimentele pe care le-am efectuat nu au reușit să coreleze mimetismul chimic cu niciun nivel redus de agresivitate.”
„Cu toate acestea, este posibil ca acest exemplu de mimetism chimic să fie încă util pentru a evita agresiunea din partea furnicilor cu fălci capcană.
Este posibil ca experimentele mele să nu fi nimerit exact contextul comportamental potrivit. O altă posibilitate pentru mimetismul chimic este aceea că furnicile din Florida le imită pe cele fălci capcană pentru a evita să fie ei înșiși parazitați.”
El a spus că vor fi necesare mai multe cercetări pentru a înțelege relația evolutivă dintre furnicile de Florida și celelalte, și ce avantaj câștigă primele din acest comportament.
„Acum, furnica archboldi este cea mai diversă specie de furnici din punct de vedere chimic pe care o cunoaștem”, a mai afirmat el. „Înainte de această lucrare, era doar o specie cu un obicei ciudat de colectare a capului. Acum avem ceea ce ar putea fi o specie model pentru înțelegerea evoluției diversificării chimice și a mimetismului.”
Până atunci, Smith a spus că poți să „adaugi „furnica colectoare de cranii” pe lista creaturilor ciudate din Florida”.