Stiati ca

Video. O nouă metodă de escrocherie. Sunt vizați stăpânii care și-au pierdut animalele de companie

O nouă metodă de escrocherie prinde contur și vizează persoanele care și-au pierdut animalul de companie. Cea mai recentă victimă a unui escroc a fost Lisa Sousley din Conroe, Statele Unite ale Americii, care își căuta câinele dispărut lângă Conroe.

Lisa are o fiică, Zoe, care suferă de autism. A aflat când avea nouă luni că este autistă.  Câinele pe care l-au pierdut, Spooky, a crescut împreună cu fiica ei, și este mai mult decât un animal de companie, este un câine de serviciu și un membru al familiei, foarte atașat de Zoe.

În SUA există sute de mii de câini de serviciu

În Statele Unite sunt înregistrați între 100.000 și 200.000 de câini de serviciu, estimează Service Dog Central. Potrivit legii din SUA aferentă persoanelor cu dizabilități, un astfel de patruped este definit ca un câine care oferă asistență și sprijin persoanelor cu handicap, iar sarcinile pe care le îndeplinesc sunt extrem de variate.

Aceștia trec prin variate tipuri de instruire și asigură sarcini diferite, în funcție de nevoile stăpânului său.

Mama Lisei a suferit o operație pe cord, iar Lisa și fata ei, Zoe, i-au fost aproape în acele momente grele, cazându-se la un hotel din apropiere, fiindcă distanța de la casa lor din Conroe era prea mare până la mama Lisei, mai ales într-o perioadă așa de dificilă.

Între timp, au mers să își ia și câinele, deoarece au rămas mai multe zile la hotel, însă pe drum, la întoarcere, Sousley  a făcut un popas, pe Rayford Road,  iar copila și cățelul au rămas în mașină pentru câteva minute.

Când Lisa a plecat pentru câteva minute, cățelul a dispărut

Când s-a întors, Spooky dispăruse. El sărise pe fereastră. Dar pentru că Zoe nu vorbește, nu i-a putut spune lui Sousley unde a fugit. Ea a postat imediat pe Nextdoor și pe Facebook, în speranța că cineva îl va recunoaște.

„Am postat pe acolo și am spus că eram în parcarea de la H-E-B. Acolo am greșit”, a spus ea. „Am pus numărul meu de telefon acolo”, afirmă Sousley. O zi mai târziu, a primit un mesaj.

„Spunea: „Bună, eu sunt Donna, ți-ai pierdut câinele?””, a spus femeia.

Persoana care îi trimitea mesajul i-a cerut să trimită un cod de verificare Google pentru a dovedi că ea era de fapt proprietara lui Spooky.

„Bineînțeles, nu m-am gândit la nimic”, a explicat Sousley. „Am zis: „Bine””.

Persoana care i-a trimis mesajul a cerut chiar și numărul unui membru al familiei sau al unui prieten. Ea i l-a furnizat și pe acela.

Cu ajutorul vecinilor, și-a dat seama că era vorba de o înșelătorie

După ce a postat discuția pe Nextdoor, vecinii au ajutat-o să-și dea seama că era o înșelătorie. Gramatica nu era corectă, iar textele păreau ușor robotizate.

Așa că a blocat rapid numărul, dar nu s-a terminat aici.

Pentru că a dat click pe linkul pentru a obtine codul Google, informațiile ei au fost expuse. În decurs de o zi, ea a avut mai multe alte persoane care spuneau că și aceștia îl au pe Spooky, câinele pierdut. Ea spune că primește, de asemenea, apeluri spam non-stop.

„Să mă sune spunând că dețin câinele dumneavoastră și să-mi dea speranțe așa, e trist”, afirmă mama lui Zoe.

Ea a spus că și-a șters parolele salvate și orice informație sensibilă salvată pe contul ei Google.

Site-ul numit PawBoost este un loc popular pentru a posta informații despre animalele de companie pierdute. Există un site pentru SUA unde victimele unei înselătorii de genul pot posta rapoarte pentru a ajuta la atenționarea altor persoane.

Iată cum funcționează această înșelătorie:

O nouă metodă de escrocherie care vizează proprietarii de animale recent pierdute, funcționează în felul următor: v-ați pierdut recent animalul de companie, așadar postați fotografii ale acestuia în cartier sau apelați la rețelele de socializare pentru a alerta prietenii și vecinii.

Creați o postare publică – sau chiar un grup – pentru a ajuta la transmiterea veștii. Vă distribuiți numărul de telefon și alte detalii, astfel încât oamenii să vă poată contacta cu ușurință, potrivit click2houston.com.

Câteva zile mai târziu, primiți un SMS de la cineva care pretinde că v-a găsit câinele sau pisica pierdută. Îi cereți să vă descrie animalul și/sau să trimită o fotografie, dar conversația ia rapid o turnură ciudată. Escrocul va invoca scuze, cum ar fi faptul că este plecat din oraș sau că nu are un smartphone funcțional, pentru că nu poate face o fotografie.

În schimb, persoana va face presiuni asupra dvs. pentru bani (sau un card cadou) pentru a vă returna animalul de companie. Deși ați putea fi tentat să faceți orice pentru a vă vedea câinele sau pisica înapoi în siguranță, nu plătiți! Escrocul nu are animalul dvs. de companie. El v-a lua pur și simplu banii și atât.

În alte cazuri, animalul de companie a fost de fapt furat, iar escrocul va cere o plată pentru a-l returna în siguranță – sau poate încerca să vândă animalul de companie online unei alte persoane.

Sfaturi pe care trebuie să le urmeze oamenii pentru a evita să devină victimele unei astfel de escrocherii

Limitați informațiile din postările dvs. sociale: Dacă postați pe Facebook sau pe alte rețele sociale, omiteți informațiile despre atributele fizice unice.  Acest lucru vă poate ajuta să verificați dacă cineva v-a găsit cu adevărat animalul de companie.

Fiți atenți la numerele false: Dacă primiți un telefon de la cineva care pretinde că are animalul dvs. de companie, cereți-i un număr de telefon la care puteți să-l sunați înapoi. Escrocii falsifică adesea numerele de telefon, astfel încât să arate că sună din altă parte.

Cereți o fotografie: Dacă o persoană care sună pretinde că are în posesie animalul dvs. de companie, cereți-i să vă trimită o fotografie actuală. Dacă „găsitorul” devine defensiv sau caută o mulțime de scuze, este un semnal de alarmă.

Nu transferați niciodată bani sau nu utilizați un card de debit preplătit pentru a da bani cuiva pe care nu îl cunoașteți. Acest lucru este același lucru cu trimiterea de numerar.

Nu divulgați niciodată parolele personale sau informațiile de conectare.

Puneți microcipuri și/sau etichete de identificare pentru animalul dumneavoastră de companie: Microcipați-vă animalului dvs. de companie și asigurați-vă că acesta poartă  zgardă și plăcuță de identificare.

Se pot achiziționa plăcuțe de identificare mai noi cu dispozitive de urmărire GPS, pentru a afla unde se află animalul dumneavoastră de companie.

Sunați la poliție dacă animalul dvs. de companie a fost furat sau dacă observați că altcineva încearcă să vă vândă animalul online.

 

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

9 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

10 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

11 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

12 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

13 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

14 ore ago

Parteneri