Din cuprinsul articolului
În calitate de părinte de animal de companie, unul dintre cele mai înfricoșătoare lucruri este să vă vedeți pisica sau câinele în pericol. Dacă felina dă semne de sufocare cu un obiect străin, iată ce trebuie să știți și cum să efectuați manevra Heimlich.
Este important să vă păstrați calmul, astfel încât să vă puteți ajuta cât mai bine animalul de companie atunci când secundele prețioase contează.
@veterinarysecrets Cat Choking? The Cat Heimlich #heimlich #cathelp #catcare #petfirstaid ♬ Faded – Relaxing Piano Instrumental – Alani Allen
Semnele care arată că pisica ta se îneacă
Dacă pisica se sufocă, va prezenta următoarele simptome:
Tuse (mai ales când expiră); Sunete răzlețe în timp ce inspiră; Salivează; Franchețe sau suferință; Se poate lovi cu labele la față, se poate freca de pământ și poate părea panicată; Întinderea gâtului; Se clatină; Gingii albastre; Colaps.
În primul rând, asigurați-vă că într-adevăr se sufocă și, foarte important mențineți-vă calmul. Apoi, imobilizați în siguranță animalul de companie pentru a-l putea evalua și asista. Nu uitați că animalul de companie este foarte speriat și poate reacționa diferit față de obicei, așa că abordați-l cu prudență.
Dacă puteți face acest lucru în condiții de siguranță, deschideți-i gura pentru a vedea dacă există ceva blocat sau care cauzează o obstrucție. Puteți încerca să trageți limba în față pentru a vedea mai bine partea din spate a gâtului. Dacă puteți vizualiza obiectul care îi provoacă sufocarea și dacă puteți face acest lucru în siguranță.
Treceți degetul arătător prin gură pentru a încerca să dislocați orice ar putea fi blocat. Nu introduceți degetul în jos și nu încercați să împingeți nimic în gât, deoarece acest lucru ar putea provoca leziuni. Dacă nu reușiți să vizualizați nimic în gură, treceți la manevra Heimlich, informează dailypaws.com.
Cum să aplicați manevra Heimlich petru pisica
Începeți prin a vă ține pisica pe pieptul dumneavoastră, astfel încât spatele ei să vă atingă pieptul menținând-o în poziție verticală, cu capul ridicat și picioarele atârnând liber. Folosiți-vă mâinile pentru a apăsa pe stomacul lor într-o serie de 3-5 împingeri rapide, în sus
Ar trebui să simțiți o adâncitură moale sub coaste, acolo unde se potrivește pumnul dumneavoastră. În funcție de mărimea pisicii, vă veți folosi pumnul (pisica mare) sau vârful degetelor (pisica mică) pentru a face mișcări rapide „în sus” și „înăuntru” spre capul ei.
Dacă obiectul din gură nu a ieșit, țineți-vă pisica de șolduri, cu capul atârnând spre pământ, și bateți-o ferm pe spate cu palma deschis.
Verificați din nou gura, efectuați o verificare cu degetul
Odată ce obiectul a fost scos, pisica dumneavoastră ar trebui să înceapă să respire mai normal decât înainte, iar gingiile ar trebui să revină la o culoare „rozalie”
Dacă pașii de mai sus nu funcționează, mergeți imediat la cel mai apropiat medic veterinar sau la un spital veterinar de urgență. Odată ce pisica dumneavoastră pare să revină la „normal”, este important să fie evaluată medical.
Trebuie să vă asigurați că nu există răni provocate de obiectul care i-a provocat sufocarea sau de presiunea exercitată de manevra Heimlich.
Cum să preveniți sufocarea la pisici
Asigurați-vă locuința împotriva pisicilor și încercați să împiedicați accesul la obiecte pe care pisica le poate considera amuzante, de mestecat sau cu care se poate juca.
Obiectele comune cu care pisicile se pot sufoca includ: curățători de țevi, pomponi, ochi googly, bile de bumbac, fire, nasturi, materiale de birou agrafe de hârtie, capse, benzi de cauciuc, pioneze; consumabile de bucătărie (paie, folie de aluminiu, pungi de plastic, celofan, capace de sticle, dopuri de vin; jucării cu sfori, pene, clopoței sau alte piese mici care se pot desprinde sau monede.
Dacă aveți o pisică care mănâncă repede și nu își mestecă mâncarea înainte de a o înghiți, poate fi util să îi dați mese mai mici și mai frecvente sau să folosiți un alimentator lent pentru a ajuta la minimizarea posibilității de sufocare.