Lumea animalelor

Video uimitor! Elefanții pot fi și delicați. Faceți cunoștință cu Pang Pha, pachidermul capabil să decojească banane

Elefantul considerat a fi cel mai mare mamifer terestru, nu impresionează doar prin dimensiunile sale, grație trompei uriașul este capabil să aibă și îndeletniciri care necesită mai puțină forță brută și mai multă delicatețe. Trompa elefantului este un organ remarcabil, cu ajutorul căruia coloșii pot ridica bușteni sau chiar decoji o banană. 

Pang Pha este un elefant cu gusturi deosebite. Oferiți-i o banană galbenă sau verde și o va înghiți întreagă, cu tot cu coajă. Dacă îi oferiți o banană maro, este posibil ca ea să își întoarcă nasul lung și să o arunce la o parte cu indiferență.

sursă : Youtube.com

Dar dacă îi oferiți acestui elefant asiatic, care trăiește la grădina zoologică din Berlin, o banană galbenă cu pete maro, s-ar putea să facă ceea ce niciunul dintre colegii săi pachidermi nu face: să o decojească. Ea va rupe banana în două cu vârful trompei și apoi va scutura fructul până când interiorul cărnos alunecă afară. Apoi va devora pulpa, lăsând coaja în urmă.

Pang Pha elefantul îndemânatic

„Este destul de îndemânatică”, a declarat Michael Brecht, cercetător în neuroștiințe la Universitatea Humboldt din Berlin și unul dintre autorii unei noi lucrări despre capacitatea lui Pang Pha, publicată luni în revista Current Biology.

Dr. Brecht și colegii săi suspectează că mamiferul care a fost crescută la grădina zoologică, și-a dezvoltat metoda după ce și-a urmărit îngrijitorii cum decojesc fructele pentru ea. Comportamentul nu este fără precedent există rapoarte anecdotice și videoclipuri online cu alți elefanți care își decojesc fructele și mai mulți experți au declarat că nu sunt convinși că Pang Pha a învățat acest obicei de la oameni.

Dar comportamentul ei este interesant, au spus oamenii de știință, și evidențiază cât de pricepuți sunt elefanții la manipularea obiectelor. „Decojirea bananelor este un alt exemplu de cât de îndemânatică este trompa elefantului”, a declarat Joshua Plotnik, psiholog comparat la Hunter College din New York, într-un e-mail. „Este o unealtă minunată „încorporată” pe care elefantul o folosește pentru o varietate de scopuri”.

De unde provine comportamentul elefantului

Studiul a avut un început lent. După ce îngrijitorii grădinii zoologice i-au spus doctorului Brecht, care studiază comportamentul și neurobiologia elefantului, despre Pang Pha, cercetătorii au petrecut săptămâni întregi îndopând-o cu banane. Dar nu au văzut niciodată comportamentul de decojire caracteristic pe care îngrijitorii ei îl promiseseră. „Îi aduceam întotdeauna cea mai frumoasă banană pe care o puteam găsi pentru ea, dar ea nu o decojea niciodată”, a spus Dr. Brecht.

În cele din urmă, cercetătorii și-au dat seama că ea decojea doar bananele care se aflau la nivelul potrivit de coacere, părând să le prefere în special pe cele galben-maronii.

Acest lucru se datorează probabil faptului că acele banane foarte coapte sunt mai ușor de curățat, a spus Dr. Brecht, deși există și alte posibile explicații. „Celălalt lucru la care ne-am gândit este că învelișul maro ar putea avea un gust neplăcut”, a continuat el.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, o modificare în comportamentul animalului atunci când a trebuit să concureze cu alți elefanți pentru banane. Când Pang Pha mânca în grup, ea înghițea bananele întregi cât de repede putea una la fiecare două secunde, au calculat cercetătorii -, păstrând-o doar pe ultima pentru decojire.

„Dacă are timp, este clar că preferă banana decojită”, a spus Dr. Brecht.Niciunul dintre ceilalți elefanți de la grădina zoologică nu a fost văzut decojindu-și fructele, în ciuda faptului că unii dintre ei l-au văzut pe Pang Pha făcând acest lucru în mod repetat.

Cercetătorii cred că acest comportament poate proveni din experiențele neobișnuite din copilărie. Când a ajuns la Grădina Zoologică din Berlin, a fost crescută manual de un îngrijitor dedicat, care s-a abătut de la practica tipică de a distribui banane întregi, necurățate. „El credea că este o prostie că ei că mănâncă întotdeauna banana întreagă și a decojit întotdeauna bananele pentru ea”, a declarat Dr. Brecht. „De acolo credem că a început totul”, potrivit nytimes.com.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

10 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

11 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

12 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

13 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

14 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

15 ore ago

Parteneri