Din cuprinsul articolului
Vrei ca pisica ta să aibă pui? Dacă vă găsiți în situația de a avea grijă de o pisică gravidă, indiferent dacă reproducerea a fost intenționată sau nu, înțelegerea etapelor sarcinii va asigura o perioadă de gestație sănătoasă atât pentru mama pisică, cât și pentru puii ei.
Pentru ca o pisică să poată concepe, ea trebuie mai întâi să fie receptivă la împerechere. Ceea ce se întâmplă în perioada de estru sau când pisicile sunt „în călduri”.
Ciclurile de călduri ale unei pisici necastrate pot începe în orice moment după vârsta de 4 luni. Apar cel mai adesea sezonier între februarie și aprilie, dar se pot prelungi până în târziu în toamnă în unele cazuri.
Când pisica dvs. este în călduri, este pregătită să se împerecheze și va fi receptivă la masculi aproximativ șapte zile. Dar acest interval de timp poate varia considerabil.
În această perioadă, pisica dvs. va fi în general mult mai vocală și afectuoasă. Poate, de asemenea, să urineze mai des sau să marcheze obiectele cu urină.
Pisicile au un mecanism de ovulație indusă. Ceea ce înseamnă că actul de împerechere stimulează ovarul să elibereze ovule pentru a fi fertilizate. Astfel că împerecherea nu trebuie să fie sincronizată cu un eveniment de ovulație fixă.
Fertilizarea implică mai mulți pași. Odată ce un spermatozoid și un ovul se combină, este numit zigot. Apoi, au loc mai multe runde de diviziuni celulare pentru a forma celulele inițiale care vor da naștere tuturor structurilor embrionare.
Fiecare etapă aduce o nouă etapă în dezvoltarea embrionului. Implantarea în mucoasa uterină are loc la aproximativ două săptămâni după fertilizare.
Pe măsură ce embrionii continuă să se dezvolte, celulele migrează și se specializează pentru a forma precursori ai tuturor structurilor din corp.
Placenta începe să se formeze odată cu implantarea. Aceasta permite schimbul de substanțe nutritive și produse între mamă și embrion.
Fiecare embrion are propriul său sac amniotic și placenta. Acestea ajung la aproximativ 2,5 cm în diametru până în a treia săptămână de sarcină.
În prima lună de gestație, pe măsură ce embrionii continuă să se dezvolte, pisica dvs. va lua în greutate. Trebuie să îi creșteți aportul de hrană.
Pe măsură ce sarcina avansează, sfârcurile pisicii pot deveni umflate și mai închise la culoare. Totodată, poate prezenta schimbări comportamentale, inclusiv semne de cuibărit.
Este important să furnizați hrană de calitate pentru pisici gestante sau hrană pentru pui care are mai multe substanțe nutritive și calorii de oferit.
Pe măsură ce pisica dvs. se apropie de data presupusei nașteri (aproximativ nouă săptămâni de la fertilizare sau 65 de zile după împerechere), va prezenta semne de naștere.
Cum ar fi cuibăritul. Acest comportament constă în căutarea prin dulapuri și zone izolate pentru un loc potrivit pentru a-și aduce puii. Pisica va aduce materiale moi în zona aleasă pentru a crea un loc călduros și moale pentru cuib.
Este o idee bună să o ajutați la pregătirea unei zone într-un loc izolat și liniștit. Amplasați o cutie sau un coș căptușit cu prosoape moi sau alte materiale de pat sigure.
De acum până la naștere, creșterea fătului va fi principala preocupare a pisicii dvs., cerând o mare cantitate de energie din corpul ei. Asigurați-vă că furnizați hrană de calitate destinată pisicilor gestante sau hrăniți-o cu hrană pentru pisois cu un conținut caloric mai mare. De asemenea, ar trebui să fie ținută în casă și să se minimizeze stresul.
Creșterea afecțiunii este un alt semn de naștere iminentă. Pisica dvs. poate dori să fie în preajma dvs. tot timpul. Alte semne care indică că pisica dvs. este pe cale să intre în travaliu includ schimbări comportamentale, cum ar fi neliniște, plimbări, comportament de cuibărit, tors continuu și comportament neprietenos față de străini și alte pisici.
Cu aproximativ 24 până la 48 de ore înainte de naștere, pisica dvs. poate avea o secreție lăptoasă de la sfârcuri. Acest lucru indică „momentul nașterii” – puii sunt pe drum.
Odată ce nașterea începe, de obicei este destul de rapid. Toți puii sunt aduși pe lume în 6-8 ore. Mama ar trebui să continue să nască puii la fiecare 60 de minute sau mai puțin până când toți sunt născuți.
Dacă împinge pentru mai mult de 60 de minute fără să se nască un pui, ar putea fi un semn al unei probleme și ar trebui să contactați imediat medicul veterinar.
Uneori, pisicile pot întrerupe temporar nașterea dacă sunt stresate. Așa că este foarte important să le oferiți un spațiu sigur și liniștit și să le acordați cât mai multă intimitate pentru a reduce stresul, conform thesprucepets.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…