Din cuprinsul articolului
Xilitolul este periculos. Este posibil să fi văzut xilitolul listat în ingredientele multor alimente umane populare. Dar este puțin probabil să-l fiți văzut într-un produs pentru animale de companie. Asta pentru că produsele pentru animale de companie nu au nevoie de îndulcitori artificiali! Xilitolul se găsește în mod natural în multe fructe, legume și plante, în special în arbori de mesteacăn. Din acest motiv, xilitolul se ascunde uneori sub numele de „zahăr de mesteacăn”.
Deoarece xilitolul este un zahăr și un carbohidrat, este adesea folosit pentru a înlocui zahărul sau carbohidrații în „alimentele de dietă” comerciale. Se găsește cel mai des în gumă fără zahăr, apă de gură și alte produse de îngrijire orală datorită proprietăților sale de a ucide bacteriile. Rețineți, nu există niciun motiv pentru ca un câine să aibă nevoie de acest tip de ingredient în dieta lor!
Xilitolul este periculos: Ce se întâmplă dacă un câine consumă xilitol?
Deși Administrația pentru Alimentație și Medicamente din SUA (FDA) a confirmat siguranța xilitolului pentru consumul uman, același lucru nu poate fi spus în cazul câinilor.
Din nefericire, consumul de zahăr de mesteacăn poate duce la niveluri periculos de scăzute ale zahărului din sânge la câini, ceea ce poate fi fatal, conform FDA.
Aici apare diferența dintre oameni și câini. La oameni, xilitolul nu stimulează crearea insulinei, care este responsabilă de controlul nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, chiar și o cantitate mică din acest zahăr poate declanșa o eliberare mare de insulină la câini.
Simptomele intoxicației cu xilitol includ
- Vărsături
- Letargie
- Confuzie
- Slăbiciune
- Pierderea cunoștinței
- Convulsii
Simptomele pot apărea la 10 minute până la 24 de ore după ingestia de xilitol. Așa că este necesară monitorizarea veterinară dacă bănuiți că câinele dumneavoastră a fost otrăvit.
Xilitolul este periculos: Ce alimente conțin xilitol?
Deși alimentele sunt cel mai comun factor de expunere la xilitol la câini, există și alte produse pe care ar trebui să le țineți departe de câinele dumneavoastră.
Pastă de dinți și apă de gură
Multe produse de igienă orală folosesc xilitolul datorită conținutului său redus de carbohidrați, calorii scăzute și capacității de a ucide bacteriile dăunătoare din gură.
Nu utilizați niciodată pastă de dinți umană la un cățeluș. Chiar dacă are respirație urât mirositoare. În schimb, optați pentru o pastă de dinți specială pentru câini – care, probabil, le place mai mult.
Xilitolul este periculos: Ciocolată și bomboane
Dacă aveați nevoie de un alt motiv să țineți câinele departe de ciocolată, aceasta poate conține, de asemenea, îndulcitori artificiali ascunși precum xilitolul. Dulciurile nu indică întotdeauna care îndulcitor este folosit, așa că mai bine să fii precaut.
Gumă fără zahăr
Acest ucigaș tăcut este sursa cea mai des raportată a intoxicațiilor cu xilitol la câini. Nu este nevoie de mult pentru ca un câine curios să caute în geanta cuiva un snack.
Ceea ce înseamnă că nu este nevoie de mult pentru ca un câine să se îmbolnăvească grav dacă acel snack se întâmplă să fie pachetul dumneavoastră de gumă.
Există multe opțiuni de gumă care nu conțin xilitol sau orice îndulcitor artificial, așa că nu va trebui să renunțați complet la obiceiul de a mesteca gumă. De obicei, xilitolul se găsește doar în variantele de gumă fără zahăr sau cu conținut scăzut de zahăr.
Xilitolul este periculos: Shake-uri proteice
Deoarece xilitolul a devenit un înlocuitor popular pentru zahăr, este adesea găsit în shake-urile proteice. Deoarece este nevoie de o cantitate mare de zahăr pentru a îndulci o băutură de dimensiunea unui shake obișnuit, folosirea unui îndulcitor artificial ajută producătorii și clienții să evite caloriile suplimentare.
Unt de arahide
Acest ingredient este un pericol pentru animalele de companie .În special pentru câini, care tind să iubească untul de arahide. Vestea bună este că multe dintre brandurile majore de unt de arahide, nu folosesc xilitol. Dar produsele care menționează „cu zahăr redus” sau „fără zahăr” pe etichetă probabil că au xilitol. Fiți atențila zahărul de mesteacăn și la xilitol.
Xilitolul este periculos: Gelatină aromată
Multe produse de gelatină aromată sunt pline de îndulcitori artificiali, inclusiv xilitol. La fel se poate spune și despre produsele tip budincă, mai ales dacă sunt fără zahăr.
Gelatina necolorată și neîndulcită este sigură pentru câinele dumneavoastră. Este 99% proteină în mod natural și poate fi combinată în siguranță cu oricare alt ingredient prietenos pentru câini.
Înghețată „light”
S-ar putea să vă simțiți mai bine când vă răsfățați cu acest desert de dietă. Dar câinele dumneavoastră cu siguranță nu se va simți bine.
Pe cât de atrăgătoare pot părea după gust și textură, înghețatele „light” conțin adesea acești îndulcitori artificiali toxici.
Xilitolul este periculos: Iaurt fără grăsime sau fără zahăr și iaurt grecesc
În timp ce înghețata poate fi un suspect mai evident, iaurtul și iaurtul grecesc pot ascunde, de asemenea, xilitol. Uitați-vă după cuvinte cheie precum „fără grăsime” care nu implică direct, dar pot include înlocuirea zahărului cu xilitol.
De ce este nevoie de veterinar?
Sunați veterinarul imediat dacă măcar bănuiți că câinele dumneavoastră a ingerat xilitol.
Atunci când un veterinar suspectează un caz de intoxicație cu xilitol, va verifica nivelul de glucoză din sângele câinelui pentru a determina dacă este sigur să inducă voma.
Vărsătura poate reduce nivelul de zahăr din sânge. Dar același lucru poate face și intoxicația cu xilitol, așa că veterinarul va lua cea mai bună decizie. Indiferent dacă pacientul vomită sau nu, va necesita spitalizare pentru monitorizarea glucozei din sânge, administrarea de dextroză, fluide intravenoase, protecție hepatică etc.
Situația poate deveni periculoasă dacă nivelul de glucoză sau de potasiu al unui câine scade prea mult sau dacă ficatul lor eșuează. Acesta este motivul pentru care este imperativ să ajungeți la veterinar cât mai repede, chiar dacă nu sunteți 100% sigur ce a mâncat, potrivit pawtracks.com.