Sanatate & Dresaj

Zece cazuri în care pisica necesită atenție veterinară imediată. Informațile care fac diferența

Câteva sfaturi utile pentru a determina urgențele la pisici care necesită atenția medicului veterinar cât mai curând posibil. Următoarea listă este concepută pentru a vă ajuta să recunoașteți urgențele care justifică întotdeauna o vizită imediată la medicul veterinar.

Cu toate acestea, nu este exhaustivă și este posibil să vă aflați într-o situație ambiguă care nu este acoperită de listă. Dacă vă întrebați dacă într-o astfel de situație trebuie să vă dați jos din pijamale și să vă îndreptați către medicul veterinar de urgență pentru pisici, există câteva linii directoare pe care le puteți urma.

Culoarea gingiilor și starea de sănătate a pisicii

Un indicator util al sănătății pisicii este culoarea gingiilor. Ridicați buza pisicii dumneavoastră și priviți-i acum gingiile. Acestea ar trebui să fie roz și umede. Verificați-le în mod regulat și vă veți face o idee despre cum arată în mod normal.

Dacă bănuiți că pisica este bolnavă și gingiile sunt palide, gri, albastre sau roșu aprins, atunci cel mai probabil pisica are probleme (deși trebuie să știți că pisica ar putea avea probleme chiar dacă gingiile au culoarea roz normală).

Amintiți-vă, de asemenea, că sunteți întotdeauna liber să apelați la medicul veterinar pentru pisici sau la clinica locală de urgență pentru a discuta despre orice situație ambiguă. Personalul ar trebui să fie în măsură să vă ofere îndrumări.

În cele din urmă, nu uitați că, atunci când aveți dubii, este întotdeauna cel mai sigur să cereți unui veterinar să vă evalueze pisica. Un examen fizic care nu relevă nimic în neregulă nu provoacă niciun rău; a nu face nimic în legătură cu o situație critică poate duce la un rezultat fatal.

1. Pisica și dificultățile de respirație

Aceasta este cea mai urgentă urgență cu care se poate confrunta orice individ – pisică, câine sau om -. Moartea apare după trei minute fără respirație, așa că pisicile cu dificultăți de respirație sunt la limita dezastrului. Problemele de respirație la pisici pot fi greu de recunoscut la început.

Simptomele la care trebuie să fiți atenți sunt: ridicarea coastelor, respirația cu gura deschisă, tusea, respirația șuierătoare, zgomote respiratorii anormale și aspectul general de „respirație ciudată”.

2. Urinare anormală la pisicile masculine

Acest lucru are potențialul de a fi un simptom al uneia dintre cele mai grave urgențe cu care se confruntă orice felină: obstrucția urinară. Această afecțiune, care este fatală dacă nu este tratată, apare atunci când pisicile sunt incapabile să urineze. Din motive anatomice, apare aproape exclusiv la masculi.

Pisicile cu această afecțiune suferă dureri chinuitoare, iar apoi o progresie rapidă spre insuficiență renală, posibila rupere a vezicii urinare și niveluri ridicate de potasiu în sânge care provoacă stop cardiac.

Simptomele inițiale pot fi subtile: pisicile afectate pot urina în afara litierei, pot face eforturi, dar produc doar cantități mici de urină, pot vocaliza sau își pot îngriji organele genitale în mod excesiv.

Prin urmare, orice pisică masculină care prezintă orice fel de neregulă urinară ar trebui să fie verificată imediat de un veterinar. Rețineți că și pisicile femele cu nereguli urinare ar trebui să consulte medicul veterinar. Nu este probabil ca acestea să moară din cauza problemei, dar este posibil să sufere de un disconfort care justifică un tratament.

3. Semne de durere severă sau suferință evidentă

Duceți-vă animalul de companie la un veterinar de urgență imediat dacă observați acest lucru. Durerea în sine justifică întotdeauna tratamentul, dar poate fi, de asemenea, un semn al unor probleme mai grave, cum ar fi obstrucția urinară sau tromboembolismul aortic. Simptomele de durere și suferință includ vocalizarea (urlete), gâfâitul, ascunderea și reacția exagerată la contactul cu o zonă dureroasă.

4. Paralizia bruscă a capătului posterior

Dacă tot suntem la capitolul durere, aceasta este una dintre cele mai cu adevărat dureroase urgențe pentru pisici: tromboembolismul aortic, sau ATE. ATE este o complicație a bolilor de inimă la pisici, în care un cheag de sânge se depune în picioarele din spate.

Aceasta provoacă paralizia bruscă a membrelor posterioare. De obicei, pisicile afectate vor gâfâi, vor vocaliza și vor prezenta alte semne de suferință. Necesită asistență veterinară imediată.

5. Oprirea mâncării și/sau a băuturii

O pisică care nu vrea să mănânce înseamnă adesea probleme serioase. Nu este normal ca un individ să stea o zi întreagă fără să mănânce atunci când are mâncare la dispoziție, iar faptul că nu mănâncă poate fi un simptom (insuficiență renală, complicații ale diabetului și obstrucție intestinală) și o cauză (ficat gras) a unor probleme de sănătate majore.

6. Vărsături și/sau diaree prelungite

Aceasta se numără printre urgențele pentru pisici care necesită atenție veterinară imediată, mai ales când este prezent sânge. Aproape toate pisicile dau din când în când cu japca sau au scaune moi, iar astfel de incidente nu sunt, de obicei, urgențe. Dar pisicile care vomită în mod repetat sau au diaree explozivă trebuie să consulte imediat veterinarul.

7. Letargie profundă sau colaps

Aceasta se numără printre urgențele pentru pisici care ar trebui să declanșeze o vizită urgentă la veterinar. Letargia profundă se manifestă adesea prin „a nu se mișca”, a se ascunde într-o cameră pentru o perioadă prelungită și a nu reacționa la stimuli (cum ar fi deschizătorul de conserve sau câinele) într-un mod normal.

8. Crize convulsive

Deși o criză solitară nu este probabil să pună în pericol viața, proprietarii trebuie să fie conștienți de faptul că, de multe ori, crizele apar în grupuri care se agravează pe parcursul a mai multor ore.

De asemenea, ele pot fi un simptom al expunerii la toxine, cum ar fi mucegaiul sau produsele de calitate scăzută pentru controlul puricilor. Pisicile care suferă o criză trebuie să meargă direct la veterinar.

9. Traumatisme majore

Acest lucru ar trebui să declanșeze întotdeauna o vizită la veterinar. Proprietarii de pisici cu răni deschise sau hemoragii masive știu de obicei intuitiv acest lucru. Cu toate acestea, uneori, pisicile care au căzut de la înălțime, au fost lovite de mașini, lovite de ușile de garaj sau atacate de câini de talie mare pot avea leziuni interne majore și totuși par nevătămate după incident. Ori de câte ori vă dați seama de un astfel de eveniment, pisica dumneavoastră ar trebui să fie verificată.

10. Bătăi cu alte pisici

Pisicile care s-au bătut cu alte pisici ar trebui să meargă la veterinar cât mai repede. Rănile provocate de luptele dintre pisici sunt relativ ușor de tratat cu antibiotice dacă sunt depistate la timp. Dacă apare o întârziere, se poate dezvolta un abces care necesită anestezie și intervenție chirurgicală. Concluzia în ceea ce privește urgențele pisicilor care au nevoie de asistență veterinară imediată.

Proprietarii de pisici trebuie să rețină că lista de mai sus nu este exhaustivă; nu este posibil să se enumere (sau chiar să se imagineze) toate urgențele pisicii.

Doresc să reiterez faptul că, dacă aveți îndoieli, trebuie să apelați la un medic veterinar sau pur și simplu să mergeți la veterinar, potrivit catster.com.

Recent Posts

Primul animal pe care îl vezi în această ilustrație îți va defini personalitatea!

Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…

o zi ago

Ce rase de câini să alegi în funcție de semnul tău astrologic?!

Cumpărarea și alegerea  unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…

o zi ago

Știați că prietenii noștri blănoși înțeleg când le spunem „Te iubesc”?

De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…

o zi ago

Acestea sunt cele mai greu de dresat rase de câini: este cățelul tău una dintre ele?

Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…

o zi ago

Motivul pentru care delfinii își „zâmbesc” unul altuia atunci când se joacă. Rezultatele studiului te vor suprinde!

Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…

o zi ago

O specie de șarpe cu mulți dinți, recent descoperită, poartă numele lui Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…

o zi ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL