Din cuprinsul articolului
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să fii proprietarul unui câine este un lucru minunat, dar ar fi și mai bine dacă animalul nostru ar putea vorbi.
Există multe motive pentru care câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului, iar legătura dintre noi este frumoasă și cumva de neînțeles. Dacă doriți să vă cunoașteți și mai bine câinele și să înțelegeți unele dintre trăsăturile (caracteristice) ale acestuia, atunci citiți în continuare zece fapte interesante pe care nu le știți despre câinele dumneavoastră.
Ți-ai văzut vreodată câinele comportându-se ciudat fără niciun motiv, iar câteva ore mai târziu au apărut fulgere și tunete? Acest lucru se întâmplă deoarece câinii detectează schimbările meteorologice înaintea oamenilor. Ei detectează tunetul cu urechile lor chiar înainte ca urechea umană să îl audă. Și nu numai că aud mult mai bine decât noi, dar au și un simț al mirosului mai bun. Nasul unui câine este atât de sensibil încât detectează mirosurile mult mai repede decât nasul unui om. Câinii sunt prin natura lor mult mai sensibili la schimbările meteorologice decât oamenii.
Cățeii sunt cu adevărat neajutorați atunci când vin pe lume. Orbi, surzi și fără dinți, dar atât de prețioși. În prima săptămână de viață, cățeii dorm 90% din zi și se hrănesc 20% din zi. Încă nu pot merge, așa că cățelușii încep să exploreze târându-se. Ochii li se deschid când au aproximativ două săptămâni. De asemenea, încep să li se dezvolte urechile și auzul timp de două până la trei săptămâni. Astfel, în primele săptămâni de viață, un cățeluș este complet dependent de mama lor. Acesta este și motivul pentru care așteptăm înainte să putem lua cățelul acasă, la noi.
Așa cum oamenii sunt identificați prin amprenta digitală, la fel câinii sunt identificați prin amprenta nasului, a botului. Amprenta nasului câinelui este, de asemenea, unică. Dacă ne uităm atent, vedem că liniile care formează modelul de pe nasul câinelui sunt, de asemenea, aceleași cu liniile care formează modelul de pe degetul nostru. Metoda anterioară de identificare a unui câine era amprenta labei, dar această metodă a fost abandonată deoarece nu este la fel de precisă ca amprenta unui nas. Toți crescătorii și dresorii de câini cer ca, câinele să fie identificat cu ajutorul amprentei nasului, în cazul în care trebuie să fie securizat sau identificat.
Nu este o surpriză faptul că câinilor masculi le place să își arate dominanța. Mulți oameni știu că câinii își marchează teritoriul urinând în locuri noi. Atunci când își ridică piciorul, ei permit urinei să se răspândească și mai sus. Acest lucru va permite mirosului de urină să persiste mai mult timp, deoarece unii câini nu vor fi capabili să facă față acestei înălțimi.
Câinii își marchează teritoriul în straturi. Mirosul mai dominant al câinelui rămâne mai sus, iar mirosul mai puțin dominant rămâne mai jos. Cu cât câinele este mai mic, cu atât este mai puțin dominant pe „scara urinei”.
Câinii se bazează pe simțul mirosului pentru a interpreta lumea din jurul lor, la fel cum fac oamenii cu ochii. Deși poate fi greu de înțeles, câinele nostru procesează aceeași cantitate de informații pe parcursul zilei ca și noi.
Câinii fac acest lucru pentru a înțelege și a-și cunoaște mediul înconjurător și acesta este și motivul pentru care adulmecă cu mult mai mult entuziasm într-un mediu nou.
Partea din creier dedicată analizei mirosurilor este de patruzeci de ori mai mare la câini decât la oameni.
Oricine are un câine a observat cu siguranță că acesta se zbate adesea în somn. Câinii visează. Iar visele unui câine sunt foarte asemănătoare cu visele oamenilor.
Mărimea câinelui poate determina, printre altele, durata visului. Rasele mai mari visează astfel în fiecare oră, timp de cinci până la zece minute. Rasele mici, pe de altă parte, visează la fiecare zece minute, iar visele durează doar aproximativ minute.
Cățeii și câinii mai în vârstă tind să viseze mai mult decât câinii de vârstă mijlocie. Deși câinii dorm mai mult decât oamenii, ei se trezesc mult mai ușor. Câinii au atât de multe vise diferite, bune și rele. Dacă se confruntă cu un coșmar, nu intrați în panică. Când câinele se trezește, poate fi nesigur, dar va realiza curând că totul a fost doar un vis.
Oamenii au o convingere greșită – interpretăm o mișcare a cozii drept entuziasmul și fericirea unui câine. Deși poate însemna și acest lucru, este departe de a fi totul: câinii dau din coadă chiar și atunci când sunt speriați sau nesiguri. Trebuie să fim atenți la momentul în care câinele dă din coadă, în ce fel, în ce poziție este coada și cât de repede dă din coadă. Ca orice alt limbaj, limbajul canin are propriul său vocabular pe care trebuie să îl înțelegem.
Câinii transpiră, dar nu în aceleași locuri ca oamenii. Câinii își secretă transpirația în principal prin tampoanele de pe labele lor. Pielea și axilele lor nu conțin glande sudoripare. Atunci când câinii gâfâie și oftează, ei încearcă să scape de căldura în exces din corpul lor, dar nu transpiră astfel.
Câinii transpiră prin activități, așa că unii câini au nevoie de mai multă recreere. Câinii precum buldogii și carlingii sunt expuși riscului de supraîncălzire din cauza problemei oftatului, așa că aceștia necesită un pic mai multă atenție. Este important să vă includeți câinele în mișcări active pentru ca el să transpire corespunzător, trebuie doar să fim atenți.
Câți dintre noi au vorbit cu un câine ca cu un om? Acest lucru este complet normal și nici măcar nu este atât de ciudat. Oamenilor le place să vorbească, singura problemă este că animalele noastre de companie nu ne înțeleg. Deși câinii sunt capabili să înțeleagă unele cuvinte cheie precum „prăjitură”, „plimbare” sau „stai”, le va fi foarte greu să înțeleagă comunicarea verbală. Câinii observă mai repede limbajul nostru corporal. Dacă ne aplecăm spre câine la cuvântul „stai”, există o șansă mai mare ca prietenul nostru cu patru picioare să ne înțeleagă.
Câinii sunt ca și copiii: au nevoie de structură și reguli. Câinii trebuie să știe cine este liderul – dacă nu știu, câinele nu ne va asculta niciodată. Uneori este greu să fim un pic mai zgomotoși cu prietenul nostru minunat, dar un câine are nevoie de disciplină. Câinii nu disting excepția de regulă. Dacă li se permite să sară pe noi, nu vor înțelege de ce nu au voie să facă acest lucru atunci când suntem îmbrăcați în haine mai frumoase. Câinii vor ști ce este bine și ce este rău doar atunci când vom trasa o linie clară între acceptabil și inacceptabil.
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…
Sute de feline și crescătorii lor au participat la Roma la competiția anuală SuperCat Show,…