Lumea animalelor

Zece pași pentru a avea un acvariu „trăsnet”. Îndrumarul acvaristului aflat la început de drum

Indiferent de animalele de companie pe care le alegem pentru a ne înfrumuseța viața nu trebuie făcut în nici într-un caz rabat de la normele de igienă și de îngrijire. Excepție nu fac nici peștii.

În cele ce urmează venim în întâmpinarea dumneavoastră cu un mic ghid prin care vă prezentăm cum să întrețineți acvariul.

Îngrijirea acvariului în zece pași

În primul rând trebuie să evitați suprapopularea acvariului, în caz contrar sunt toate șansele ca peștii de acvariu să nu beneficieze de oxigenul necesar, purificarea apei nu se va mai face corespunzător, iar până la îmbolnăvirea peștilor numai este decât un pas.

Odată ce ați ales locul pentru plasarea acvariului și l-ați și montat nu-i mai schimbați locul. Modificarea locului creează un stres suplimentar atât pentru peștii vârstnici cât și a celor purtători de icre.

Sub nicio formă nu neglijați temperatura apei. Este indicat ca temperatura medie a apei să fie de 25 de grade Celsius, variațiile de 1-2 grade nu ar trebui să ridice nicio problemă, peștii pot rezista pentru scurte perioade de timp.

Însă, dacă apa este ținută constant la o temperatură mai mare, metabolismul acestora va fi afectat și în cele din urmă vor muri. Regula este valabilă și în cazul temperaturilor prea mici. Mâncarea peștilor trebuie să fie diversificată, un sistem imunitar bun și condițiile bune ale habitatului reprezintă un element care previne apariția bolilor.

Acvariul trebuie curățat la fiecare două săptămâni

De asemenea, „locuitorii acvariului” trebuie protejați și de rănile mecanice. Acestea se pot infecta extrem de repede, prin urmare peștii vor muri aproape instant. Pentru a evita acest lucru este esențial să îndepărtați orice obiect ascuțit și să populați acvariul cu pești care se tolerează între ei.

Eliberați pe cât de repede posibil orice resturi de mâncare sau de pești morți. Odată la două săptămâni este imperios să schimbați apa însă nu în totalitate, este suficient să înlocuiți 30% din volumul total, în funcție de dimensiunile acvariului. 

Înainte de a hrăni peștii cu hrană vie, insecte sau larve spălați-le înainte de administrare. Monitorizați în permanență starea acvariului și plasați-l într-o zonă ferită de fumul de țigară. Nu în ultimul rând nu neglijați procesul de oxigenare a apei. 

Trebuie să aveți în vedere că cu cât este mai agitată apa  cu atât nivelul oxigenului din acvariu este mai mare. Totodată, trebuie să știți că gradul de oxigenare al acvariului depinde foarte mult de temperatura apei. De exemplu, la o temperatură de 25 de grade Celsius cantitatea de oxigen este cu 18% mai mică decât dacă temperatura ar fi de 15 grade Celsius. 

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

3 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

4 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

5 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

6 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

7 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

8 ore ago

Parteneri