Din cuprinsul articolului
Ziua în care fost descoperită legătura dintre ţânţari şi transmiterea malariei a fost decretată ca ziua mondială a ţânţarilor.
Ziua mondială a ţânţarilor a fost creată pentru a onora descoperirea legăturii dintre ţânţari şi transmiterea malariei la oameni. Malaria este o boală cauzată de un parazit, vindecabilă şi prevenibilă în acest moment, dar, din păcate, încă ameninţă vieţile a milioane de oameni din întreaga lume.
Este important de reţinut că nu toţi ţânţarii transmit malaria: doar femelele anofel infectate sunt capabile să o transmită la oameni.
Cele mai recente statistici arată că aproximativ 435.000 de persoane mor în fiecare an din cauza malariei. Totodată, se crede că există aproximativ 219 milioane de cazuri de malarie în fiecare an în întreaga lume. Mulţi oameni, în special cei care trăiesc în zone care nu sunt expuse riscului, nu realizează cât de gravă este această problemă, scrie site-ul daysoftheyear.com.
Malaria poate fi întâlnită în peste o sută de ţări, de obicei în zonele tropicale ale lumii. Cu toate acestea, aproximativ 70% din povara malariei din întreaga lume este concentrată în 11 ţări, una dintre acestea fiind India, iar restul fiind pe continentul african.
Călătorii care nu sunt imuni şi care provin din zone fără malarie sunt extrem de vulnerabili dacă sunt infectaţi cu această boală. În 2010, cântăreaţa britanică Cheryl Cole s-a îmbolnăvit incredibil de grav după ce a contractat malaria în timp ce se afla în vacanţă în Africa.
Paraziţii malariei au dezvoltat rezistenţă la multe dintre medicamentele utilizate în mod obişnuit, inclusiv la artemisinină şi clorochină. În consecinţă, o mulţime de profesionişti din domeniul sănătăţii continuă să caute medicamente mai bune care să lupte împotriva malariei.
Ziua mondială a ţânţarilor (#WorldMosquitoDay), sărbătorită în fiecare an pe 20 august, a fost instituită pentru prima dată în 1897, când Sir Ronald Ross a descoperit legătura dintre ţânţari şi transmiterea malariei. Scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cauzele malariei şi la modul în care aceasta poate fi prevenită, precum şi de a strânge fonduri pentru cercetarea în vederea vindecării malariei. Este, de asemenea, un omagiu adus muncii revoluţionare a omului de ştiinţă britanic şi a celor care l-au urmat.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…