Lumea animalelor

Ziua Mondială Animalelor: ediţia din 2024 se desfăşoară sub genericul „Lumea este şi casa lor!”

La 4 octombrie este marcată, anual, Ziua internaţională animalelor („World Animal Day”), cu scopul de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice, potrivit worldanimalday.org.uk.

Ziua Mondială Animalelor 2024: Lumea este şi casa lor

Ediţia din 2024 se desfăşoară sub genericul „Lumea este şi casa lor!” („The World is Their Home Too!”). În acest fel, organizatorii atrag atenţia asupra activităţilor şi acţiunilor întreprinse de oameni care au potenţialul de a cauza degradarea mediului înconjurător şi de a pune, astfel, în pericol viaţa a numeroase specii de animale.

Iniţiativa este cu atât mai necesară, cu cât experţii în biodiversitate şi protecţia mediului trag numeroase semnale legate de situaţia actuală a animalelor.

Date fascinante despre animale: caii sunt mult mai inteligenți decât se credea

Sursă foto: arhiva Animal Zoo

Cercetările ştiinţifice continuă să facă descoperiri fascinante despre animale. Potrivit unui studiu publicat în numărul din august 2024 al jurnalului ştiinţific Applied Animal Behaviour Science, caii sunt mult mai inteligenţi decât se credea anterior.

Studiul a demonstrat că aceste animale au avut rezultate mai bune decât se preconizase în cadrul unui joc complex bazat pe recompense, relatează DPA/PA Media. Atunci când li se refuza răsplata pentru nerespectarea regulilor jocului, caii erau capabili să schimbe instantaneu strategiile pentru a obţine mai multe recompense.

Comportamentul demonstrează că aceste animale sunt capabile să gândească şi să planifice – o calitate despre care se credea anterior că le depăşeşte capacităţile, au declarat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Nottingham Trent (NTU) din Marea Britanie.

Temutul dragon de Komodo, originar din Indonezia, posedă un strat de fier pe dinţii săi

Un studiu publicat în iulie 2024 în Nature Ecology & Evolution arată că temutul dragon de Komodo, originar din Indonezia, posedă un strat de fier pe dinţii săi, care acţionează ca nişte lame şi îl ajută să îşi ucidă prada.

„Această caracteristică nu a mai fost semnalată niciodată la o reptilă carnivoră”, au notat cercetătorii de la King’s College din Londra, care au folosit tehnologii avansate de imagistică.

Potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), în sălbăticie mai există doar 3.458 de dragoni de Komodo, adulţi şi pui.

Lumea fascinantă a furnicilor

Un nou studiu arată că unele furnici realizează amputaţii ale membrelor camarazilor lor răniţi pentru a le îmbunătăţi şansele de supravieţuire. Comportamentul a fost documentat la furnicile-tâmplar din Florida.

Aceste furnici au fost observate în timp ce îngrijeau membrele rănite ale colegilor lor de muşuroi fie prin curăţarea rănii cu ajutorul organelor bucale, fie prin amputare prin muşcarea membrului rănit. Alegerea tipului de îngrijire acordată depindea de localizarea rănii.

„În acest studiu, descriem pentru prima dată felul în care animale non-umane practică amputaţii asupra altor indivizi pentru a le salva viaţa”, a declarat entomologul Erik Frank de la Universitatea Wurzburg din Germania, autorul principal al studiului publicat în iulie 2024 în revista Current Biology.

Liliecii sălbatici posedă abilităţi cognitive avansate

Tot în iulie 2024, o cercetare publicată în Current Biology arată că liliecii sălbatici posedă abilităţi cognitive avansate, considerate anterior unice la om.

Studiul întreprins de Universitatea din Tel Aviv s-a bazat pe monitorizarea unei colonii de liliac egiptean frugivor, care trăieşte în libertate la grădina zoologică a TAU, timp în care animalele au navigat şi au căutat hrană.

Concentrându-se asupra unor trăsături precum memoria episodică, călătoria mentală în timp, planificarea şi gratificarea întârziată, echipa de oameni de ştiinţă a constatat că liliecii pot planifica şi utiliza experienţele anterioare. Astfel, specialiştii au identificat dovezi ale capacităţii liliecilor de a călători mental în timp şi ale memoriei episodice.

Recent Posts

Acestea sunt rasele de câini care sunt potrivite chiar dacă locuiți într-un apartament mic

Când vine vorba de animalele de companie în apartament, mărimea contează. Lăbuțele uriașe și labele…

20 de minute ago

18 tipuri de fructe pe care câinii le pot mânca. Bonus: fructele total interzise din meniul câinilor!

V-ați întrebat vreodată dacă câinii pot ronțăi fructe și le pot mânca ca pe o…

o oră ago

Cum poți ajuta un câine fără stăpân? Unde poți apela dacă vezi câini fără stăpân pe stradă?

În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…

2 ore ago

Importanța vaccinării la câini și pisici: schema de vaccinare recomandată de medicul veterinar. Cele mai frecvente boli care afectează câinii şi pisicile nevaccinate

Schema de vaccinare.Vaccinarea câinilor și pisicilor este esențială pentru menținerea sănătății lor și pentru prevenirea…

3 ore ago

Ce spune alegerea animalului tău de companie despre caracterul tău

Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…

4 ore ago

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

23 de ore ago